Начин на приготвяне
Лещата измиваме добре и отцеждаме.
Лука нарязваме на ситно. В тенджерка наливаме олио (3-4 с.л.).
Слагаме лука и скълцана скилидка чесън. Разбъркваме няколко пъти, за се позапържат и прибавяме нарязаната тиква и отцедената леща. Ръсваме къри, кимион и чубрица.
Наливаме топла вода (4 ч.ч.) и оставяме супата от леща да се вари.
Когато продуктите се сварят, посоляваме на вкус. Оставяме още малко да покъкри и дръпваме от котлона.
Като се поохлади, пасираме супата с пасатор и при необходимост може да долеем още малко топла вода и отново да възварим .
Готовата крем супа сервираме със зелен лук и червен пипер.
Кремсупата от белена леща е много вкусна.