Начин на приготвяне
В чаша с 200 мл хладка вода се натрошава маята, добавя се захарта, 2 с. л. брашно, разбърква се и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти и замесваме меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса. Разделя се една по-малка и една по-голяма топка.
Малката се разделя на 3 топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене. Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме в малка кръгла тавичка за еднократна употреба. Краят на рулото се поставя като роза в средата.
Оставя се да бухне, започваме втората питка. Тестото се разделя на две части. Първата отново се дели на три топчета. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме сирене.
Трите кори се нареждат една върху друга, нарязват се на 6 ленти по 2 -3 см и се навиват на рулца.
Нареждат се в правоъгълна тава намаслена с мазнина. Второто тесто се разделя на две части и отново се разточва на правоъгълни кори. Между тях намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене.
Срязват се на две през средата по дължина, краищата се прищипват да се оформят две рулца, усукват се и поставяме по ръба на тавата от двете страни.
Оставя се на топло да почине. Разбива се отделения жълтък с малко олио и вода, намазват се питките с яйчената смес и поръсваме сусам и маково семе.
Печем питката на умерена фурна 180 С всяка за по 30-40 минути до готовност. Изваждат се върху решетка, намазваме с масло и покриваме с кърпа.
Тази пита за Ивановден ухае на пресен хляб с аромат на масло. Да ви е вкусно!