Варена мусака

09/01/2018
Теодора Мещерова
отТеодора МещероваЧирак64874612
"Искахме да я кръстим мусака Пръстите да си оближеш, но решихме, че заглавието ще стане твърде дълго "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 276
  • Преглеждания за месеца81
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се режат на кубчета. Морковите също. Лукът и чесънът се белят и се режат на ситно.

Каймата се размесва във вода, за да стане на трохи.

В дълбока тенджера се загрява олиото и в него се запържват лукът и чесънът до омекване. След това се слагат морковите и се готвят до омекване. Накрая се слага каймата, обърква се с тел, за да се раздроби, и се запържва добре.

Овкусява се с подправките и се слагат нарязаните картофи. Долива се с доматения сок и малко вода. Оставя се да къкри, докато се сварят картофите и водата леко изври.

През това време се прави заливката. В купа се чукват яйцата и се разбиват с щипка сол. След това се добавя млякото, разбърква се и накрая се добавя брашното.

Когато картофите са готови, сместа се изсипва в тава, която е предварително намазана с олио, разпределя се равномерно навсякъде с шпатула и се залива със заливката.

Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до запичане на заливката. Мусаката се сервира топла, поръсена обилно с магданоз.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Latinka Stoyanova
Latinka Stoyanova
10.01.2018 22:43
Варената мусака не се пече във фурна. Може със заливката , но да я сварите накрая с мусаката. Аз лично я правя само в тенджерата и без заливка. Това е любимото ядене на децата!
0
0
Теодора Мещерова
Това не е точно варена мусака, госпожо. Така са я кръстили редакторите. Това за мен е просто начин да не ми остава почти никаква течност, за да може заливката да стане. А и така става по-бързо, не се налага да печете мусака, докато ви изври водата, а направо я изсипвате в тавата, заливате и печете.. Бързо, лесно и многооо вкусно
2
0
Теодора Мещерова
Когато се запържи каймата съм имала предвид, извинявам се
0
0
Теодора Мещерова
Аз бях написала "Вкусна българска мусака", но редакторите са го променили. Времето зависи и от фурната. Аз правя така мусаката, защото заливката ми винаги не се получаваше поради факта, че имаше прекалено много вода. Когато се запържи мусака и се сложат картофите и течностите се засича време, докато картофите се сварят. При силен котлон това става за около 15-20 минути. А запичането във фурната е докато заливката придобие златист загар. Всяка фурна е различна и времето също е относително. Писала съм така, защото толкова време отнема при моята печка. Да, това не е точно варена мусака, а просто по-лесен начин за приготвянето й. Благодаря Ви за коментара. Всичко добро
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв