Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с ориз и праз

Мусака с ориз и праз

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Мусака с ориз и праз
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"И класическата не е лоша, но тази направо ще ви остави без думи"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • праз - 2 стръка лук
  • ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1/2 к.л.
  • копър - 1 к.л.
  • домати - 1 ч.ч. буркан млени
  • сол
  • кимион - 1 щипка
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • За заливка
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се сварява до готовност в подсолена вода и се отцежда. Ситно нарязаният праз и моркови се задушават в сгорещената мазнина, докато лукът стане прозрачен.

Добавя се оризът, доматите и каймата, долива се вода и се бърка, така че каймата да стане на трохи и да промени цвета си.

Получената смес се сваля от огъня и към нея се добавят подправките. Всичко се изсипва в тава и се запича в загрята на 220 градуса фурна за 10-12 минути.

Продуктите за заливката се объркват с миксер и със сместа се покрива цялата повърхност на мусаката.

Пече се само на горен реотан да златист цвят.

Мусаката с ориз и праз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: