Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печено свинско с купички от ябълки

Печено свинско с купички от ябълки

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289602981
Печено свинско с купички от ябълки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • свински бут - 1.6 кг
  • мед - 2 с.л.
  • сол
  • ябълки - 6 бр.
  • За пълнежа
  • краве масло - 60 г
  • лук - малка глава ситно нарязан
  • салвия - 2 ч.л.
  • галета - 100 г
  • стафиди - 2 с.л.
  • За соса
  • царевично брашно - 1 с.л.
  • ябълково вино - 300 мл
  • мед - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Отделете с остър нож сланината от месото и внимателно разстелете меда под сланината.

Поръсете отгоре сланината със сол.Сложете бута в тава, покрийте с фолио и печете около час и половина.

В тиган разтопете 50 г масло, сложете лука и запържете. Добавете салвията, галетата и стафидите и запържете малко. Свалете от огъня.

Издълбайте ябълките, като направите големи дълбочини и изрежете горните части на ябълките зигзаговидно.

Нарежете капачетата на ябълките и ги прибавете към пълнежа. Разпределете пълнежа в ябълките и поръсете с останалото 10 г масло.

Четиридесет минути преди да стане готово месото, махнете фолиото да се получи коричка и прибавете ябълките.

Прехвърлете свинското в съда за сервиране и наредете наоколо ябълките.

Махнете по голямата част от мазнината от тавата. Смесете брашното с 4 с.л. от виното. Излейте останалото вино в тавата. Добавете меда и кипнете, като бъркате. Прибавете сместа с царевично брашно и варете няколко минути, докато се получи гладък гъст сос.

Излейте в сосиера и поднесете с месото и ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: