Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Яйца на очи»Яйца със спаначен крем на фурна

Яйца със спаначен крем на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Яйца със спаначен крем на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
33 мин.
Общо
48 мин.
Порции
5
"Това не са просто набързо приготвени яйца, а истински кулинарен шедьовър, който заслужава вашите аплодисменти"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • спанак - 250 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • брашно - 60 г
  • масло - 60 г
  • олио - 2 с.л. + за поръсване
  • лук - 1 глава, средна
  • чесън - 2 скилидки
  • кашкавал - 150 г (или грюер, ементал, гауда)
  • краве сирене - 100 г
  • черен пипер на вкус
  • сол - на вкус
  • копър - 1 с.л. сух
  • магданоз за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и спанака на ситно. Чесъна нарежете на филийки, а кашкавала настържете.

Загрейте 2-те лъжици олио заедно с маслото на умерен огън и в тях задушете лука за 4-5 минути и добавете спанака. След като омекне и той, сложете чесъна и гответе за кратко, докато пусне аромата си.

Сипете наведнъж брашното и бъркайте 1 минута, за да се запържи. Ще се получи гъста спаначена паста.

Сипете на три части млякото при непрестанно бъркане и гответе до получаване на спаначено-бешамелено кремче с гъстота, предпочитана от вас. Подправете с черен пипер и сол на вкус и сипете настъргания кашкавал. Бъркайте още минута, докато се разтопи, и отстранете от огъня.

Прехвърлете бешамеленото кремче в тавичка и отгоре натрошете сиренето, чукнете яйцата и ги напръскайте с малко олио, сол и сухия копър.

Поставете в загрята на 200-220 градуса фурна до готовност на яйцата - около 12 минути.

Поднесете ястието топло, поръсено с накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: