Погача с мая за празник

17/01/2018
"Нека подобаващо посрещнем всеки празник с тази разкошна Погача с мая "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 054
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. В купа смесваме двата вида брашно и оформяме кладенче в средата.

Сипва се маята и прибавяме останалите продукти, замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да втаса 40 минути. Откъсва се топче като ябълка за пълнеж, останалото тесто се разделя на 2 части. Първата се разделя на още 3 части.

Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме със смес от натрошено сирене и яйцето. Нареждат се трите кори една върху друга и навиваме на руло. Нарязва се на 8 дебели филии. Всяка се срязва през средата на две, но не до края, и нареждаме по стените на тавата върху хартия за печене. В разрезите се поставя по едно малко топче в средата с плънка.

Втората част се разделя на две, разточват се на правоъгълни кори, намазвани с масло и плънка, навиват се на малко рулце, което се реже на 3 части. Всяка се срязва по диагонал и се оформят листа.

Нареждат се в средата, а края на рулото се поставя в центъра на погачата. Оставя се за 15 минути на топло, да бухне. Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко.

Поръсваме семена, печем в загрята фурна 180 градуса около 35-45 минути. Изважда се и покриваме с кърпа - за мека коричка.

В тестото се поставят само 3 с.л. разтопено масло, останалото е за намазване.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар