Начин на приготвяне
Предлагам ви рецепта за пухкава питка от моята майка, която приготвя по рецептата на дядо, от собствената му пекарна и която присъства на всеки семеен празник. Децата в семейството обожават тази питка!
Замесваме меко тесто от изброените по-горе продукти, като първо натрошаваме маята в топлото прясно мляко със захарта. Изсипваме брашното в тава или на чистия плот.
Правим кладенче в брашното, поръсваме солта по края и само върху брашното, изсипваме млякото с маята, яйцата, киселото мляко и започваме да разбъркваме с ръце сместа да се образува тесто. Замесваме меко тесто.
Разделяме тестото на две части. Разточваме тестото на 2 дебели кори, намазваме обилно с масло и поръсваме с натрошено сирене. Навиваме на руло.
Можете да приготвите плънка, в която, да смесим натрошеното сирене с 2 яйца.
След това навиваме на руло. Разточваме първата част на правоъгълна кора около 30 см., намазваме обилно с масло и поставяме от натрошеното сирене и яйца.
След това навиваме на руло. След това правим и второто руло. Навиваме на рула, с които образуваме кръг.
Режем през три пръста от външната част на кръга, като вътрешната му част запазваме цяла.
Поставяме в тава, постлана с хартия за печене и подреждаме нарязаните парчета, като през едно поставяме на вътре или по-точно казано едно наляво, едно на дясно. По средата поставяме крайната част на рулото, която отрязваме предварително от едното руло с дължина три пръста.
Покриваме празничната погача я и оставяме да втасва за 30 мин. Намазваме с разбито яйце с малко прясно мляко или водичка.
Печем пухкавата погача за семейни празници в предварително загрята фурна на 180° за 45-50 мин.
Да ви е сладко!