Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав лимонов кекс

Пухкав лимонов кекс

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Пухкав лимонов кекс
Снимка: Диляна
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Семпъл, непретенциозен и много вкусен, така ще го опишем"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 200 г + пакетче ванилена захар
  • прясно мляко - 80 мл
  • олио - 80 мл
  • брашно - 350 г
  • ванилия - 2 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • За глазурата
  • захар - 100 г
  • лимонов сок - 3 - 4 лъжици
  • За сиропа
  • плодов сок - 100 мл (портокалов)
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • захар - 75 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане много пухкава (яйцата не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура).

След това добавете млякото, олиото и разбъркайте добре.

Брашното смесете с бакпулвера и прибавете бавно към яйчната смес. Преди да прибавите брашното, то трябва да бъде пресято през сито. Ако не разполагате с такова, може да използвате гевгир.

Добавя се постепенно, като се използва дървена лъжица за разбъркване. Бъркайте, докато стане гладко и без бучки.

Накрая добавете ванилията и настържете кората на лимона. Пригответе си съда, в който ще печете, като го набрашните леко.

Кексът се пече по средата на фурната, при загрята фурна на 180-190 градуса за около 40 мин. Първите поне 15 минути, фурната не се отваря.

След изваждането, докато е още горещ, набодете сладкиша многократно с клечка за зъби, сиропирайте го с предварително приготвения сироп и го оставете да изстине.

По желание може да го поръсите с пудра захар или пък да го залеете със следната глазура: в купа се смесват захарта и лимоновият сок и се разбиват, докато захарта се разтвори. Кексът е много свеж и ароматен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Моят стана кисел и захарта не се усеща въобще
21.03.2023 16:42
Диляна
Диляна
Чуден кекс
06.01.2020 22:07