Оригинална рецепта за сръбска баница – Гибаница

20/01/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф854488337
"Това не е обикновена баница - това е Гибаница и няма да повярвате колко е вкусна "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо50 277
  • Преглеждания за месеца253
  • Преглеждания за седмицата75
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа натрошете сиренето с вилица на ситни зрънца, добавете яйцата и разбъркайте. Добавете 1 ч.л. бакпулвер и налейте топлата вода, разбъркайте до еднородна маса.

Разтопете маслото и с 1/3 от него намажете правоъгълна тава с размери 30/20 см. Разтворете пакета кори за баница и отделете 2 броя от тях, те ще ви трябват за завършека на баницата.

Разстелете 4 броя кори (една по една) по дъното и стените на тавата, така че от всички страни да висят част от корите.

Останалите кори (една по една) леко намачквайте и пускайте в яйчената смес, до край на корите. След което с помощта на вилица извадете корите и равномерно разстилате в тавата (като плънка).

Отгоре върху тях поставете двата броя отделени кори в началото и прегънете навътре висящите части на корите. Полейте баницата с останалото разтопено масло и разрежете на четири еднакви по размер части по вертикала (не на кръст).

Отделно разбийте яйцето много добре и налейте прясното мляко в него, разбъркайте.

Със сместа залейте баницата равномерно, оставете баницата, така да престои и включете фурната на 200 градуса. След като загрее поставете тавата в нея и печете за 20 минути до красив загар.

Готовата баница покрийте с чиста кърпа за 10 минути, без да я напръсквате с вода. Нарежете баницата, първо по разрезите, направени преди печене, а после по хоризонтала, на квадрати.

Сервирайте топла с айран!подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар