Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Домашния тутманик на мама

Домашния тутманик на мама

GabrielaGabriela
Новак
3514358
Домашния тутманик на мама
Снимка: Gabriela
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Мислите, че можете да готвите като мама - нека видим тогава вашия тутманик"

Необходими Продукти

  • За разтваряне на маята
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 200 мл (хладко)
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • за омесване
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • За плънката
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 500 г
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в чашка с хладкото прясно мляко. Добавяме захарта и лъжица брашно. Оставяме да се запени. С брашното правим кладенче, в което смесваме всички продукти - яйцата, киселото мляко, содата, солта, олиото и оцета. Когато маята е кипнала, я сипваме и нея в кладенчето.

Омесваме добре тестото. Разделяме го на 6 топки. От всяка топка разточваме кора горе-долу еднакви по диаметър и колкото може по-тънки.

Върху някаква повърхност (кухненски шкаф, маса или плот) слагаме кърпа с брашно, върху която редим корите, които разточваме, като между всяка поръсваме брашно, за да не залепнат. Когато разточим последната кора, я оставяме върху масата. Върху нея поръсваме олио и слагаме от плънката.

Така правим с всички кори, като ги редим една върху друга, като на последната не слагаме нищо. Разрязваме на 5-6 ленти и навиваме в тава като за баница. Оставяме да си почине около 30 мин. Предварително загряваме фурната на максималната температура.

Когато тутманикът удвои обема си, слагаме да се пече. След 10 мин намаляваме фурната на 200 градуса. Печен около 35-40 мин (в зависимост от вашата фурна). Ако започне да чернее, завиваме с фолио.

Готовия тутманик поръсваме с вода и завиваме с хавлиена кърпа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: