Начин на приготвяне
Разтваряме маята в чашка с хладкото прясно мляко. Добавяме захарта и лъжица брашно. Оставяме да се запени. С брашното правим кладенче, в което смесваме всички продукти - яйцата, киселото мляко, содата, солта, олиото и оцета. Когато маята е кипнала, я сипваме и нея в кладенчето.
Омесваме добре тестото. Разделяме го на 6 топки. От всяка топка разточваме кора горе-долу еднакви по диаметър и колкото може по-тънки.
Върху някаква повърхност (кухненски шкаф, маса или плот) слагаме кърпа с брашно, върху която редим корите, които разточваме, като между всяка поръсваме брашно, за да не залепнат. Когато разточим последната кора, я оставяме върху масата. Върху нея поръсваме олио и слагаме от плънката.
Така правим с всички кори, като ги редим една върху друга, като на последната не слагаме нищо. Разрязваме на 5-6 ленти и навиваме в тава като за баница. Оставяме да си почине около 30 мин. Предварително загряваме фурната на максималната температура.
Когато тутманикът удвои обема си, слагаме да се пече. След 10 мин намаляваме фурната на 200 градуса. Печен около 35-40 мин (в зависимост от вашата фурна). Ако започне да чернее, завиваме с фолио.
Готовия тутманик поръсваме с вода и завиваме с хавлиена кърпа