Пшеничено-царевичен хляб с мак и каймак

22/01/2018
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818211
"Вкусен хляб, на който няма да се наситите, колкото и да ядете "
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо130
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на сместа за тестото:

1. Омесваме добре пшеничното брашно, царевичното брашно и маковото семе.

2. Към сместа добавяме 2 супени лъжици масло и започваме да втриваме маслото в брашното, докато вече парченцата масло трудно се отличават от брашното - т. е. вече имаме хомогенна смес.

3. Загряваме леко млякото, добавяме към него живата мая и ги разбъркваме. Малко по-малко ги добавяме към брашнената смес и месим. Месим, докато се получи средно твърдо тесто.

4. Съответно оставяме да втаса на стайна температура.

Печенето на хляба:

1. Фурната - принципно, ако печем на по-умерена температура, например 180 градуса, резултатът е по-мек хляб, ако печем, например на 260 градуса, резултата е по-хрупкав хляб. По ваше усмотрение. Пускате фурната да пече отдолу и отгоре на 180 градуса в моя случай. За съд предпочетох класическа форма за печене на кекс. По-лесно се режат филийките, тъй като хлябът става крехък.

2. Докато печем, си разбъркваме в една чинийка половин яйце и 2 супени лъжици леко подгрят до разтопяване каймак. Каймакът е една от тайните на тази рецепта.

3. Когато хлябът е почти опечен, си вземаме кухненската четчица и го намазваме обилно /най вече отгоре, но също и отстрани/ със сместа от яйце и каймак. Някъде след около 2-3 минути финалният продукт е готов.

В допълнение:

Аз лично обичам, след като опека хляба или питката /в случая хляб/, след като го завия, за да омекне (около 15 мин.)/ да си отрежа филийки и да си ги препека. Стават много хрупкави и два пъти по-вкусни.

Може да ги ползвате по ваше желание или просто като хляб, или да си направите сандвич, или за крутони за супа - каквото прецените.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар