Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Крехки свински бузки с морковено пюре

Крехки свински бузки с морковено пюре

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крехки свински бузки с морковено пюре
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3
"Признайте си, че ви спечелихме още на свинските бузки, но не пропускайте да опитате и пюрето - много е вкусно"

Необходими Продукти

  • свински бузи - 6 бр. средни
  • лук - 1 глава, голяма
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 4 бр. големи
  • бяло вино - 250 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол на вкус
  • зехтин - 80 мл
  • брашно - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от ципи, измива се, подсушава се и се овалва в брашно, като излишното количество се изтръсква.

Част от зехтина се загрява на силен огън и месото се запечатва от двете страни за кратко до добиване на приятен загар. Изважда се, поръсва се с черен пипер и се поставя в съд с капак или се увива в алуминиево фолио, докато дойде ред да продължим с готвенето му.

Лукът, морковът и целината се накълцват и поставят в същата мазнина, овкусена от месото и се налива и останалата. Огънят е намален до умерен. Прибавя се дафиновият лист и сол на вкус и се пържи, докато лукът стане кристален и започне да добива цвят.

Слага се виното и се готви до изпаряването му, след което се налива 1-1.2 л вода и щом заври, се добавят и свинските бузи. Захлупва се с капак и се оставя около час да ври на умерен огън.

Намаля се огъня на тих и се готви още 15 минути. Времето зависи и от големината на месото, затова може да пробвате с вилица за всеки случай. Бузките трябва да са меки, крехки, месото да се разпада почти.

Извадете добре свареното месо и пасирайте зеленчуците. Поради повечето моркови сосът ще добие приятен оранжев цвят, а вкусът му е невероятен. По желание разредете с водичка, ако е извряла прекалено.

Поднесете бузките топли, залети със пюрето.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: