Начин на приготвяне
Всички продукти да са със стайна температура. Брашното се пресява, захарта по възможност да е фина, портокаловият сок да е прясно изцеден.
Сложете в купа маслото и захарта, разбийте с миксер до побеляване на сместа.
Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане до получаване на пухкава консистенция. Сложете сметаната, разбийте и след като я поеме, добавете бакпулвера и започнете да сипвате от брашното, накрая сложете ванилията и портокаловия сок. Сместа трябва да се получи гъста и еднородна, без брашнени бучки.
Отделете в една чаена чаша от получената кексова смес, към нея добавете какаото и разбъркайте.
Пригответе си кръгла форма или тавичка с диаметър 22-24 см. Поставете хартия за печене и изсипете сместа от купата.
Върху тази смес сипете на различни места от какаовата смес. С клечка направете въртеливи движения, така че леко да я разнесете и да се смеси с основната смес.
Почистете дюлите, махнете семките и нарежете на тънки парчета.
Подредете ги върху сместа и поръсете върху всяко парче малко от меда. Печете във фурна с вентилатор на 170 градуса за 35-40 мин до суха клечка.
Извадете и оставете да се охлади.
Тортата може да приготвите с круши, ябълки дори тиква, като за целта тиквата ще трябва да я обработите термично, преди да я поставите върху кексовата смес.
По желание след охлаждане поръсете с пудра захар.