Начин на приготвяне
Това автентично арменско ястие с пълнени зелеви листа ще стане следващата ви любима храна, на която ще се насладите.
Хубавото е, че Пас Толма може да се направи предварително и да се сервира и като студено предястие.
Изплакнете зелките с вода и отцедете. Упоменала съм две, защото тези сарми са големи и за целта отбирам по-големите листа от зелката. С остър нож изрежете твърдата жилка.
За плънката поставяме в купа сварените леща, ориз и булгур и отцедените от консервата нахут и червен боб.
Нарязваме на ситно кайсиите, прибавяме и стафидите.
Праза смиламе на ситно в блендер и задушаваме до омекване. Към него прибавяме останалите компоненти за плънката. Овкусяваме със сол черен и червен пипер, кимион и нарязаните пресни треви. Разбъркваме внимателно, като температурата на котлона е слаба. Отстраняваме сместа и след като леко се охлади, прибавяме и смлените на едро орехи.
В зелевото листо поставяме по-голямо количество от плънката. Завиваме на стегнато руло.
На дъното на дълбока тенджера поставям чиния, върху която подреждам сармите. Между тях поставяме пръчка канела, сушени кайсии или сини сливи, 1-2 люти чушки по желание. В купичка смесваме доматената паста с растителната мазнина и малко вода. Заливаме сармите. Отгоре поставяме по няколко от останалите зелеви листа и доливаме още малко вода. Поставяме чиния за тежест и захлупваме съда.
Пас Толмата ври на слаб огън да готовност. Най-вкусни са приготвени от предния ден. Поднасяме ги студени, поръсени с пресни подправки, чаша червено вино и добро настроение.
Адаптирано от Вкусно с Н. Аршмик
Коментари