Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива с малко сол между дланите. В тенджера се загряват 50 мл от олиото, сипва се зелето и се оставя добре да се задуши, докато намали обема си.
Лукът се реже на ситно и се запържва до прозрачност. Прибавя се оризът и се пържи. Доматите се пласират, добавят се и сместа се разбърква отново. Посолява се и се дръпва от котлона. Овкусява се с накълцаната магданоз.
Отделно се запържва каймата, предварително добре омесена с подправките на вкус, като се намачква и бърка, докато стане на трохи. Запърженият ориз със зеленчуците и доматения сос се сипват при каймата и се разбъркват.
Добавя се и задушеното зеле, като сместа отново се разбърква и се изсипва в намаслена тавичка.
Мусаката се пече на 200 градуса.
Маслото за заливката се разтопява. Добавя се брашното и се запържва. Разрежда се с прясното мляко, посолява се, разбърква се и се сваля от котлона. Яйцето се разбива.
На тънка струйка и при непрекъснато бъркане млечно-брашнената смес се прибавя към разбитото яйце. Бърка се, докато се хомогенизира.
Заливката се излива върху изпечената мусака. Поръсва се с настъргания кашкавал и се допича на същата температура, но на горен реотан.