Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Ароматна мусака със зеле и бешамелова заливка

Ароматна мусака със зеле и бешамелова заливка

Ароматна мусака със зеле и бешамелова заливка1 / 2
25/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • зеле - 1 кг
  • телешка кайма - 500 г
  • домати - 400 г kонсервирани
  • ориз - 50 г
  • лук - 1 голяма глава
  • олио - 100 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер
  • червен пипер
  • индийско орехче
  • сол
  • За заливката
  • прясно мляко - 300 г
  • масло - 30 г
  • яйце - 1
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива с малко сол между дланите. В тенджера се загряват 50 мл от олиото, сипва се зелето и се оставя добре да се задуши, докато намали обема си.

Лукът се реже на ситно и се запържва до прозрачност. Прибавя се оризът и се пържи. Доматите се пласират, добавят се и сместа се разбърква отново. Посолява се и се дръпва от котлона. Овкусява се с накълцаната магданоз.

Отделно се запържва каймата, предварително добре омесена с подправките на вкус, като се намачква и бърка, докато стане на трохи. Запърженият ориз със зеленчуците и доматения сос се сипват при каймата и се разбъркват.

Добавя се и задушеното зеле, като сместа отново се разбърква и се изсипва в намаслена тавичка.

Мусаката се пече на 200 градуса.

Маслото за заливката се разтопява. Добавя се брашното и се запържва. Разрежда се с прясното мляко, посолява се, разбърква се и се сваля от котлона. Яйцето се разбива.

На тънка струйка и при непрекъснато бъркане млечно-брашнената смес се прибавя към разбитото яйце. Бърка се, докато се хомогенизира.

Заливката се излива върху изпечената мусака. Поръсва се с настъргания кашкавал и се допича на същата температура, но на горен реотан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: