Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Кекс от зелен боб и леща

Кекс от зелен боб и леща

Кекс от зелен боб и леща
Снимка: Симеон Христов Кънев
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Солен кекс с боб и леща - звучи като универсален кекс за похапване по всяко време на денонощието"

Необходими Продукти

  • леща - 2 ч.ч сварена
  • зелен боб - 1 буркан консервиран
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • олио
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • топено сирене - 2 триъгълничета
  • кашкавал - 30 г пресен
  • маслини - 10 бр.
  • За украса
  • майнеза
  • копър - сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се сварява предварително и в голяма купа се смесва със зеления боб. Добавят се яйцата, всички подправки и всичко се пасира.

Намазва се с мазнина и се набрашнява форма за кекс. Половината от сместа се разпределя равномерно във формата и отгоре се редят нарязаното на лентички топено сирене и пресен кашкавал (трябва да е пресен, за да остане, без да се разтопи), както и половинките на обезкостилените маслини.

Отгоре се разпределя внимателно и останалата част от сместа. Поръсва се с олио и се пече на силна фурна до лека коричка и отделяне от стените на формата.

Когато се извади, се изчаква 10-тина минутки и внимателно се обръща в поднос - дори частично да се разпадне, загладете и оформете.

Намазва се с майонеза и се поръсва със сух копър.

Може да сервирате както като ордьовър, така и с гарнитура като основно ястие.

Лек, диетичен и приятен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: