Джолан в патладжан

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Джолан в патладжан
Снимка: Зори
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Истинска кулинарна поезия в чиния"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. по - едри
  • джолан - 600 г без кост
  • кисели краставички - сока от 1/2 буркан
  • кромид лук - 2 глави
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • зелени чушки - 2 бр.
  • чери домати - 400 г мариновани
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предната вечер измийте джолана и го нарежете на малки парчета. Залейте го със сока от половин буркан кисели краставички, покрийте съда и ги оставете в хладилника за през нощта.

На следващия ден, ако е останала от маринатата, я излейте, поръсете месото с черен пипер и сол, поръсете малко олио. Нарежете едната глава кромид лук и чесъна и объркайте с месото.

След това пригответе патладжаните: разрежете ги през средата по дължина, направете с нож прорези като ромбоидна мрежа на сърцевината, като внимавате да не пробиете кожата на патладжаните. Поръсете със сол обилно и оставете за 30 минути.

През това време наситнете другата глава кромид лук, обелете моркова и го нарежете на дребни кубченца, почистете и нарежете чушките на ситно.

Внимателно отцедете отделилия се горчив сок от патладжаните като леко го изстисквате.

В тиган с малко мазнина пуснете патладжаните първо със сърцевината надолу към тигана и запържете за 7 минути. След това обърнете с кожата на долу за 1-2 минути. Прехвърлете патладжаните в тавичка и с лъжица издълбайте сърцевината на патладжана и я оставете за плънката.

За плънката добавете останалото олио в тигана и запържете месото от джолана заедно с кромидия лук. Постепенно добавете морковите, след това чушките, сърцевината от патладжаните и накрая - маринованите чери доматки заедно със сока. Добавете малко сол, черен пипер и след като сокът от чери доматите поизври, изключете котлона.

Със сместа напълнете патладжаните, като плънката може да бъде и с връх.

Запечете напълнените патладжани в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса за 20 - 25 минути.

Готовите патладжани поръсете с магданоз и поднесете горещи или охладени - и в двата варианта са изключително вкусни!

Джоланът в патладжан е много вкусно ястие.

Ако сте на пости по подобен начин можете да си приготвите и една постна имамбаялдъ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: