Начин на приготвяне
Предната вечер измийте джолана и го нарежете на малки парчета. Залейте го със сока от половин буркан кисели краставички, покрийте съда и ги оставете в хладилника за през нощта.
На следващия ден, ако е останала от маринатата, я излейте, поръсете месото с черен пипер и сол, поръсете малко олио. Нарежете едната глава кромид лук и чесъна и объркайте с месото.
След това пригответе патладжаните: разрежете ги през средата по дължина, направете с нож прорези като ромбоидна мрежа на сърцевината, като внимавате да не пробиете кожата на патладжаните. Поръсете със сол обилно и оставете за 30 минути.
През това време наситнете другата глава кромид лук, обелете моркова и го нарежете на дребни кубченца, почистете и нарежете чушките на ситно.
Внимателно отцедете отделилия се горчив сок от патладжаните като леко го изстисквате.
В тиган с малко мазнина пуснете патладжаните първо със сърцевината надолу към тигана и запържете за 7 минути. След това обърнете с кожата на долу за 1-2 минути. Прехвърлете патладжаните в тавичка и с лъжица издълбайте сърцевината на патладжана и я оставете за плънката.
За плънката добавете останалото олио в тигана и запържете месото от джолана заедно с кромидия лук. Постепенно добавете морковите, след това чушките, сърцевината от патладжаните и накрая - маринованите чери доматки заедно със сока. Добавете малко сол, черен пипер и след като сокът от чери доматите поизври, изключете котлона.
Със сместа напълнете патладжаните, като плънката може да бъде и с връх.
Запечете напълнените патладжани в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса за 20 - 25 минути.
Готовите патладжани поръсете с магданоз и поднесете горещи или охладени - и в двата варианта са изключително вкусни!
Джоланът в патладжан е много вкусно ястие.
Ако сте на пости по подобен начин можете да си приготвите и една постна имамбаялдъ.