Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да се активира около 7-8 минути.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Сипете в него зехтина, солта, втасалата мая и затоплената, но не гореща вода. Замесете еластично, нелепнещо тесто и го оставете да втаса до удвояване на обема му за около 40-50 минути.
Втасалото тесто разделете на две равни части. Разточете една тънка обла кора от първата половинка тесто и върху нея разпределете тънки парченца сирене Проволоне. Поръсете с риган (аз ползвах Проволоне, което си беше овкусено с риган, затова не поръсвах допълнително).
Разточете и втората половина тесто на кора със същата дебелина и покрийте първата, като завиете и прищипвате леко краищата, за да се запечата.
На повърхността направете дупчици с пръст, без да пробивате тестото, а просто леко да хлътне и така да се придаде типичния вид за фокача. Поръсете с едра люспеста сол и още риган по желание.
Оставете да почине още 20-30 минути ма топло и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар - около 20-25 минути.
Поднесете леко топла, за да е меко и разтегливо Проволонето във вътрешността на фокачата.
Фокачата Проволоне е готова.
Коментари