Начин на приготвяне
Пипкаво ястие, с екслозия от вкусове и аромати, заслужаващо всяка хапка удоволствие.
Подготвяме първо сосовете. За Болонезе загряваме зехтина в тиган, прибавяйки към него нарязаните на ситни кубчета /или в блендер/ зеленчуците - шалот, морков, целина. Сотираме до омекването им.
Добавяме ситно нарязания бекон. Разбъркваме и след 4-5 минути прибавяме смляното месо, овкусено със сол и черен пипер. Бъркаме непрекъснато, докато мляното месо се зачерви. Допълваме ароматите с щипка-две прясно настъргано индийско орехче и чаша бяло вино.
След като алкохолът се изпари, се прибавя черпак по черпак от врящия телешки бульон. Разбъркваме непрекъснато, докато сместа ври и течността се изпари. Прибавяме доматите, като сосът продължава да къкри на слаб котлон без капак, докато се сгъсти.
За соса от сирена е необходимо да настържем на ситно ренде сирената. В тиган сипваме сметаната, прибавяме към нея Чедъра и Грюера, докато се разтопят. Изключваме котлона и ги смесваме с Маскарпонето.
В тенджера с вряща вода добавяме 1 ч. л. сол и пускаме листата лазаня за 3 минути. Приготвяме ги според инструкциите на опаковката или варим до ал денте.
На дъното на подходяща с размера си йена глаз тавичка поставяме тънък слой от болонезе сосът. Подреждаме върху него ред от корите. Върху тях сипваме 1/2 от соса със сирената. Поставяме върху тях кръгчета от тънко нарязана моцарела. Поръсваме щедро с нарязан на ситно босилек. Отново редим ред от пастата, заливайки я със Болонезе сос. Отново поръсваме с босилек и настърган Пармезан. Последният ред от корите завършваме със соса от сирената. Поръсваме щедро с пармезан.
Съдът с лазанята се покрива с капака на тавата или със стреч фолио. Поставя се в хладилник за 3-4 часа.
После темперираме на стайна температура, след което се подлага на топлинна обработка.
Пече се на 180 градуса за 50-55 минути. Оставяме да почине 15 минути преди сервиране.
Поднася се със стръкчета босилек и поръсена с Пармезан. Изстуденото бяло или червено вино е неотлъчна комбинация към топящото се в устата традиционно италианско ястие.
Добър апетит и наздраве!