Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Ориз със зеленчуци и месо в гювеч

Ориз със зеленчуци и месо в гювеч

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Ориз със зеленчуци и месо в гювеч
Снимка: Величка Калева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Искахте да опитате най-сочното месо с ориз и зеленчуци - заповядайте тогава"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 300 - 400 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. червени
  • лук - 2 големи глави
  • чесън - 1 глава
  • масло - 1 с.л.
  • пилешки бульон - 1 бр.
  • черен пипер
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сол
  • кимион - 2 малки щипки
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният ориз се залива с гореща вода за 1 - 1 1/2 часа. Всички продукти се задушават поотделно, трябва да са достатъчно овкусени (иначе ястието ще бъде безвкусно), изваждат се полуготови и когато са останали на мазнина.

Нарязаният на полумесеци лук, обеленият и накълцан на ситно чесън се задушават в загрятото олио със сол, черен пипер и 1 щипка кимион, и малко вода. Лукът се изважда и в същото олио се задушава нарязаният на парчета морков с достатъчно сол на вкус.

След като са полуготови морковите се изваждат от мазнината и се намачкват добре с вилица. В същата мазнина се задушава нарязаната на ситно червена чушка и се овкусява достатъчно. В полуготово състояние се изважда от олиото и на нейно място се задушава и изпържва нарязаното на малки парчета месо със сол, черен пипер и кимион.

Полуготовото месо се изважда и се прибавя държаният във вряла вода ориз, отцеден и измит няколко пъти със студена вода, след което се запържва в мазнината до прозрачност. Прибавя се лютият пипер и се залива с разтворения в 500 мл. вода бульон.

Оризът се задушава до полуготовност. Той не трябва да е сух. Нарочно оставям ориза последен, за да се съберат ароматите на зеленчуците и месото в олиото и да се овкуси допълнително.

Започва нареждането. На дъното на гювечето се нареждат на пластове последователно месото, лукът, оризът - поръсва се с нарязан магданоз, морковите и чушките и най-отгоре останалият ориз.

Върху него на няколко места се разпределя маслото, слага се капачето на гювечето и се поставя в предварително загрята фурна за 20-25 минути. След като малко поизстине, яденето се обръща в чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: