Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Крехки телешки медальони с ориз и зеленчуци

Крехки телешки медальони с ориз и зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Крехки телешки медальони с ориз и зеленчуци
Снимка: Зори
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Месо, което се топи в устата и ароматна гарнитура - току що описахме перфектното ястие"

Необходими Продукти

  • телешки медальони - 600 г
  • кисели краставички - сока от 1/2 буркан кисели краставички
  • ориз - 1 ч.ч. дългозърнест
  • гъбен бульон - 3 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • масло - 3 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • печурки - 100 г
  • зелен фасул - 100 г (замразен)
  • брюкселско зеле - 250 г (замразено)
  • чесън - 2 скилидки
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - за поръсване и декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предната вечер измийте телешките пържоли и ги залейте със сока от половин буркан кисели краставички, покрийте съда и ги оставете в хладилника за през нощта.

На следващия ден излейте останалата в съда марината, отцедете медальоните и ги поръсете с черен пипер, чесън на прах и сол, поръсете малко олио и оставете за поне 30 минути.

През това време измийте и подгответе зеленчуците - морковът и лукът се белят и нарязват на кубчета, печурките се измиват и нарязват, зеленият фасул, ако е много дълъг, също се нарязва на по-малки парчета.

Чесънът и магданозът се нарязват на ситно и ги отделяме за най-накрая. Оризът се измива и отцежда от водата.

В тиган с незалепващо покритие се изсипва малко олио и част от маслото и се запържват медальоните. След като придобият апетитен загар (от 6 до 8 мин. максимум), се обръщат и от другата страна за кратко.

Изваждат се от тигана и в същата мазнина се добавя брюкселското зеле, задушава се под капак няколко минути и се изважда.

След това в отделилата се мазнина се запържва лукът и остатъкът от маслото.

Постепенно се добавят и останалите зеленчуци - морковът, гъбите и зеленият фасул под капак, като се отварят и бъркат от време на време, за да се задушат равномерно.

Накрая се добавя оризът, разбърква се няколко пъти, докато поеме соковете и се залива с две чаши горещ гъбен бульон.

Разбърква се и се оставя на котлона, докато поеме бульона. При необходимост се добавя допълнително чаша гъбен бульон.

Няколко минути преди да свалите ориза от котлона, добавете наситнените чесън и магданоз и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Поднесете пържолите, гарнирани с ориза със зеленчуци и задушеното в масло брюкселско зеле.

Крехките телешки медальони с ориз и зеленчуци са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: