Паеля с омар

04/02/2018
"Организирайте с приятели вечери на Испанската кухня и ги изненадайте с тази невероятна Паеля с омар "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо738
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • омар - 1 бр. пресен или замаразен
  • скариди - 10 бр. пресни или замразени
  • миди - 1 шепа, бели пясъчни
  • сепия - 100 - 120 г
  • ориз - 350 г (бомба)
  • рибен бульон - 1.5 л.
  • домати - 2 бр. настъргани
  • лук - 1 глава малка
  • чесън - 4 скилидки
  • чушки - 1 бр. суха (червена)
  • кайенски пипер - 1 бр. сухо чушле
  • бренди - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - около 1 г
  • зехтин - 60 - 70 мл
  • сол -
  • айоли - за гарниране
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте малко от зехтина на умерен огън в тавичка за паеля и в него запържете за кратко една цяла обелена скилидка чесън и сухото люто чушле. Когато чесънчето добие лек златист загар извадете и поставете в хаванче заедно със суровите скилидки, брендито, сухата червена чушка, червеният пипер, шафранът и две щипки сол. Смачкайте хубаво с бавни движения, но употребявайки силен натиск.

По желание може да отстраните кайенския пипер, в случай че не обичате люто. За стриването/смилането на продуктите може да ползвате разбира се и блендер или дори пасатор.

2. В тавичката паеля налейте и останалия зехтин и запържете лука до омекване - настърган или ситно накълцан. Добавете доматите, също настъргани, и гответе още две минути.

3. През това време нарежете омара на 4 с помощта на остър нож, отчупени малки парченца от черупката отстранявайте, за да не попадат в ястието. Сложете морския дар в паелята заедно със сепията, нарязана на ситни парченца, и след минута-две сипете сместа стрита предварително в хаванчето. Разбъркайте за кратко и добавете ориза. Налейте бульона горещ и отново разбъркайте.

4. Варете 10 минути и пуснете скаридите и мидите. След още 5-8 минути отстранете от огъня и оставете да "почине" 5 минути преди да поднесете. Оризчето трябва да остане твърдо, отделящо се, а не слепнало, но все пак всичко е въпрос на предпочитания и ако обичате по- добре сварен гответе го още няколко минути.

Поднесете ястието гарнирано с лъжичка айоли, резенчета лимон и украсете с листенца магданоз.

Съвет: Ако не разполагате с тавичка за паеля, ястието може да се приготви в широк тиган с ниски стени.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар