Начин на приготвяне
Накълцайте лука на много ситно и го запържете във 6 с.л. зехтин и щипка сол (солта е важна, защото спомага за по-бързото омекване и в същото време предпазва от загаряне). Когато стане прозрачен, отстранете от огъня.
В хаванче счукайте сухата червена чушка, добре почистена от семенца и дръжка, заедно със скилидките чесън и малко сол. Сложете тази смес при лука и запържете за 2 минути на слаб огън, след което прибавете шафрана и червения пипер и веднага след това изсипете доматеното пюре и разбъркайте. Увеличете огъня до среден и гответе до сгъстяване на соса.
Изсипете брендито и фламбирайте. Когато алкохолът се изпари напълно, отстранете от огъня.
В отделен съд загрейте рибния бульон. Може да го приготвите домашен, а може и да ползвате кубче и половина разтворено във водата.
Разполовете омара с голям остър нож, надлъжно и после още веднъж напречно, с клещи счупете щипките му (по-скоро само ги напукайте, за да пуснат от сока си при готвенето, както и после да ви е по -лесно при консумацията).
В голям глинен или метален съд с дръжки (дълбок) загрейте останалия зехтин на среден до силен огън и поставете омара. Гответе го докато промени цвета си и почервенее, след това веднага го извадете и резервирайте за по-късно. Същото направете и със скаридите, като имате предвид, че те имат нужда от много по -малко време (минутка -две от всяка страна).
В същия съд със същата мазнинка, която вече е поела аромата на морските дарове, изсипете ориза, измит предварително и го запържете леко, като бъркате, за да не загаря.
Когато стане кристален, прибавете при него соса от домати, приготвен по-рано и хубаво разбъркайте отново, след което налейте бульона. Подправете със сол и черен пипер и намалете огъня.
Гответе 7 минути и пуснете вътре омара и скаридите. Продължете готвенето още 10 минути. Ако желаете ястието ви да бъде по-течно, прибавете още малко вода. По-принцип трябва да изглежда като гъста супа, но аз например го обичам по -рядко и слагам допълнително още водичка. Вкусът на омара и скаридите е доста интензивен, така че няма опасност да се размият вкусовете, но все пак и не бива да прекаляваме, за да не става прекалено воднисто.
Отстранете от огъня и оставете да отпочине 5 минути. Сервирайте порцийте поръсени със накълцан магданоз по желание и чаша добре изстудено бяло вино.
Коментари