Начин на приготвяне
Мидите Сен Жак, наричани понякога и стриди Сен Жак са изключително вкусни, красиви и ефектни, а наравно с това и богати на полезни минерали и вещества за нашия организъм. Цената им е достъпна, а начините за приготвяне - многобройни, лесни и бързи.
Аз ви предлагам един от тях, запазвайки красивата им черупка, която може да бъде запазена и след консумацията на мидата и да бъде използвана и за мини чинийка при поднасяне на други предястия.
Ще използваме замразени миди, които се предлагат само с долната черупка.
Оставяме ги да се отпуснат за около 30 минути или до цялостно размразяване.
Загряваме широк тиган, който да побере цялото количество, с по-малък такъв може да ги приготвите и на два пъти.
Огънят трябва да е силен и чак когато се е нагрял максимално, да поставите мидите с черупката надолу.
Капваме по малко зехтин във всяка и ръсваме по една щипка сол върху месцето. Оставяме мидите да пуснат и от своя собствен сос и течността вътре закъкри. Готвим от минутка до две - в зависимост от големината. Ще познаете кога са готови, когато месцето от леко прозрачно стане бяло. Към него има и червена част, която става по- наситено червена.
Готовите миди изваждаме и подреждаме в чиния. Поднасяме топли с парченца лимон, който се изстисква по малко във всяка черупка.
По желание се поръсва малко черен пипер.
Добър апетит. Мидите Сен Жак в черупка са много вкусни.
Съвет: За приготвянето на мидите по този начин използвайте стар тиган, защото понякога сосчето излиза от черупката и дъното на тигана почернява и е трудно за почистване.
Коментари