Начин на приготвяне
Включвам фурната на 160 градуса.
Разбивам яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване и не по-малко от 10 мин. Ако трябва засичайте по часовник. Към получената яйчена смес добавям по-малко олио и прясното мляко. Разбивам около 1 мин.
След това добавям пресято брашно, смесено с бакпулвер, и разбърквам с шпакла. Получената смес разделям на две и към половината прибавям какао на прах.
Сипвам във форма за торта с падащи стени, обложена с хартия по дъното и по стените, малко количество от едното тесто, за да се получи тънък блат (друг вариант е да изпечете два дебели блата - един кафяв, един бял и да ги разрежете с помощта на конец).
Пека в загряна фурна на 160 градуса около 20-30 мин (ако печете блатовете на два пъти, ще ви трябва повече време - около 30-40 минути). Проверявам готовността на блатовете с клечка за зъби. Готовият блат извадете от формата и оставете да се охлади.
За плънката 2/3 от прясното мляко разбърквам със захарта и ванилията и го кипвам. Добавям пудинга, разтворен в остатъка от млякото, и се вари още около 2 минути, докато се сгъсти. Полученият крем го оставям да изстине леко, добавям заквасената сметана, омекналото масло, разбърквам до получаване на хомогенна смес и накрая слагам карамела и смлените орехи.
Изпечените и изстиналите квадратни блатове се залепват един за друг с помощта на крема, като се оставя малко от него настрани. Блатовете се редуват - бял, кафяв и така, докато свършат.
Вече завършената торта се намазва отгоре с остатъка от крема. Украсява се обилно със настъргани орехи.