Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и сипете при него маята и захарта. Направете кладенче, в което налейте водата и олиото - леко затоплени. Прибавете половината сол и замесете гладко еластично тесто. В края на месенето сложете и останалата сол.
Намажете тестото с олио и оставете да втаса за 40 минути в топло помещение.
Премесете отново за кратко притискайки, за да излезе въздухът от образувалите се мехурчета. Разделете на 5 равни части и всяка оформяйте на фитил и съединявайте краищата във форма на геврече.
Подредете на разстояние в тавичка върху хартия за печене или предварително намазнена и оставете да втасат отново за около 30-40 минути или докато удвоят обема си и бухнат хубаво.
Загрейте фурната на 200 градуса - горен и долен реотан без вентилатор, поставяйки вътре огнеупорна купичка с вода, за да генерира пара, която да ни гарантира хубава хрупкава коричка. Гевречетата намажете внимателно с водичка, смесена със няколко капки олио или зехтин и поръсете с маково семе и едра люспеста сол. По желание ръснете и малко сусам.
Поставете в загрятата фурна и печете около 25-30 минути или до лек златист загар.
Поднесете гевреците топли или студени в компания с любимо ястие.
Да ви е сладко!
Коментари