Начин на приготвяне
Обелете и накълцайте пресния чесън на парченца с дължина 1 -1.5 см. Аспержите измийте добре под течаща вода и отчупете твърдите и жилави краища в основата.
Загрейте по-голямата част от зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците за 5-6 минути. Достатъчно е чесънът да добие загар, а аспержите да си останат леко хрупкави. Подправете със сол и сух копър и оставете настрана.
В отделен тиган загрейте останалия зехтин на силен огън (от 9 степени на 8-ма или в зависимост от печката ви - на една степен под максималната) Щом зехтинът запуши леко, ръснете малко едра сол и сложете филетата риба Меч. Ако е достатъчно голям тиганът - наведнъж или ако не се побират, не е проблем и да ги готвите едно по едно, тъй като са доста големи, а времето за приготвяне е кратко и няма опасност готовите вече да изстинат.
Запечете всяко филе за две минути от всяка страна, ако са с дебелина 1 см. При положение че вашите са по-тънки, запичайте за малко по-кратко, за да не се пресушат.
Подредете в широки чинии и гарнирайте с парченца лимон, кръгчета домати (добре е доматът да бъде обелен предварително), заделените аспержи и чесновото Айоли. Поръсете със едрата сол и прясно накълцан магданоз.
Рибата се консумира топла с чаша хубаво бяло вино.
Добър апетит!