Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Мокър пясък

Сладкиш Мокър пясък

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш Мокър пясък
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Сочен, ароматен и неустоим - сладкиш за важните моменти"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 100 г
  • кафява захар - 30 г
  • ванилова захар - 10 г
  • масло - 50 г
  • грис - 300 г
  • брашно - 80 г
  • прясно мляко - 160 мл
  • орехи - 60 г
  • смокини - 5 - 6 бр. сушени
  • фурми - 5 - 6 бр.
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • шоколад - 60 г млечен или черен
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ягодов сироп - или топинг за заливане
  • За захарния сироп
  • вода - 750 мл
  • захар - 400 г
  • лимонова кора - от 1/2 плод
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • есенция - 3 капки, ромова
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и трите вида захар на пухкав крем. Добавете маслото (разтопено, но не горещо) и млякото, продължете да разбивате с миксер за кратко.

Пресейте брашното с бакпулвера директно към сместа и разбъркайте с дървена или силиконова лъжица, а след това сложете и гриса. Процедирайте по същия начин, докато постигнете хомогенна смес (по-рядка е, но не се тревожете, грисът трябва да има пространство да набъбне).

Добавете и сушените плодове, орехите и шоколада на парченца. Настържете портокаловата кора вътре на много фино ренде, стараейки се да не обхващате бялата част, за да не нагарча.

Сипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка и изпечете в предварително загрята фурна на 185 градуса за около 30 минути, или до златист загар.

Пригответе сироп, като поставите на умерен огън всички продукти, посочени за него, и след като поври 5-8 минути, оставете да изстине и извадете корите от цитрусите.

Щом сладкишът е изпечен, надупчете повърхността му с клечка на множество места и залейте с охладения сироп. Оставете да поеме хубаво за около 2-3 часа.

Непосредствено преди сервиране поръсвайте всяко парченце с ягодов топинг.

Да ви е сладко!

Бележка: Името на сладкиша дадох заради зърнестата структура, която има благодарение на гриса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
511
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Непременно ще го при готвя, когато имам време
11.02.2018 00:30
1