Начин на приготвяне
Особеното на това тесто е, че се замесва със саламура от сирене. Тя трябва да е с добро качество - да е направена от прокиснала суроватка и сол, да е бистра, без провлачване и с приятна миризма.
В съд за замесване на тесто сложете брашното, направете кладенче. В него изсипете разтворената с малко захар и хладка водичка мая и саламурата.
Замесва се меко тесто, като се добавя хладка вода, докато поеме всичкото брашно. Тестото не трябва да лепне.
Завийте с кърпа и оставете на топло за около 15 мин. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 1 см. С остър нож разделете листа през средата на две еднакви половини.
Намажете повърхността с белтъка от яйцето, а жълтъка отделете за намазване. Натрошете равномерно сиренето. Навийте на рула.
От двете половини получавате две рула, всяко от които се нарязва на парчета с дебелина 2 см. Така нарязаните парчета се подреждат легнали в намазана с олио тава. Приличат на охлювчета.
Оставят се на топло, завити с кърпа да втасват. Намазват се с разбит жълтък и върху всяко парченце се слага по малко краве масло.
Баничките се пекат в умерено силна фурна до зачервяване. Изваждат се, напръскват се с малко студена вода и се покриват с кърпа за около 10 минути.
Сервират се топли с домашно кисело мляко или айран.
Витите тутманичета с домашно сирене са готови.