Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сватбена питка с бяла роза

Сватбена питка с бяла роза

Сватбена питка с бяла роза
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"Ама моля ви се, каква сватба без сватбена питка с бяла роза"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. (пълна)
  • брашно - около 1300 г (+ 200 г за доомесване)
  • масло - 125 г за намазване на корите
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Затоплете прясното мляко толкова, че да ви трае пръстът. В порцеланова купичка сипете около 120 мл, добавете 2 лъжици захар и кубчето мая. Разбъркайте да се разтопи захарта и поръсете с брашно (около 3 супени лъжици). Покрийте с чиния и оставете да се активира маята и да изпълни купата.

Стъпка 2: В купа счупете яйцата, отделете двата жълтъка за намазване в отделна купичка. При яйцата сипете киселото мляко, третата лъжица захар и хубаво разбийте, сипете и останалото прясно мляко с олиото.

Стъпка 3: Пресейте една част от брашното и добавете солта, направете кладенче и изсипете млечната смес с яйцата, след което добавете и активираната мая. С голяма лъжица или шпатула бъркайте и добавяйте от брашното, като винаги го минавайте през ситото. Прехвърлете тестото на плота и започнете да месите. Колкото повече месите, толкова по добре. Добавяйте от брашното, докато получите хубава, стегната топка тесто.

Стъпка 4: Намажете тестото с олио и обратно го върнете във купата. Покрийте с домакинско фолио или кърпа, оставете на топло да втаса. Ако стаята ви не е отоплена много, може да включите фурната на 50 градуса и след като загрее, я изключете и сложете тестото вътре да втаса.

Стъпка 5: Разделете тестото на общо 6 части, като двете да са еднакво големи. Разточете ги на еднакво големи правоъгълни кори и намажете с масло, навийте всяка на руло. Готовите две рула дръпнете настрана и разточете още две кори, като едната по дължина я нарязвате по средата на ленти и оплитате като промушвате едно под друго /ще се ориентирате по снимката/. Намазвате едното руло с масло и слагате оплетената кора отгоре, изрязвате излишното тесто отстрани и така оплетеното руло поставяте в застлана с хартия за печене тава. Хванете втората кора, нарежете краищата ѝ по дължина и поставете другото руло по средата, кръстосвайте отгоре лентичките. Това руло свийте в кръг и поставете във вътрешната страна на другото.

Стъпка 6: Вземете друга голяма топка тесто и разточете голяма правоъгълна кора. Ако ви е трудно и се получава обла кора, просто я изрежете по края, за да получите или квадрат или правоъгълник. Намажете с масло и навийте на руло, а рулото нарежете на малки рулца, широки около 2 см. Тях подредете по края на тавата.

Стъпка 7: Най-накрая от тестото, което ви е останало, оформете листа. За целта трябва да разточите кора. Нарежете я на триъгълници и ги поставите по 2 или 3, като по между също мажете с масло. Цепвате по средата и промушвате от долу нагоре острия връх. Листата поставете, както на вас ви харесва, а за центъра оформете роза от същото тесто. За целта изрязвате кръгчета, застъпвате ги и навивате. Получената роза сложете по средата. Листата и розата съм поръсила с брашно, за да останат бели при печенето.

Стъпка 8: Покрийте готовата питка с найлон или фолио и оставете да втаса, като наблюдавате да не превтаса, което не е добре, защото ще се слеят фигурките. Когато е готова, я намажете с разбитите с малко вода и олио жълтъци. Поръсете със семена по ваш избор.

Стъпка 9: Загрейте фурната на 160 градуса и сложете на най-ниско положение. Печете около 40-45 минути до хубав златист цвят.

Стъпка 10: След изваждане на питката я сложете на скара да изстине и намажете с масло, където няма семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: