Начин на приготвяне
Зеленият лук се измива и нарязва на дребно. Задушава се в тиган със сгорещена мазнина. Към него се прибавя измитият спанак.
След като се запържат, се прибавя рикотата, а след нея доматеното пюре, черен пипер и сол на вкус. Тиганът се дръпва на страни и след като сместа поизстине, се прибавя разбитото яйце. Разбърква се.
Сос Бешамел се приготвя, като се запържва една супена лъжица брашно в краве масло. На малка струйка се налива млякото, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици.
Подправя се със сол и индийско орехче. Към Бешамела се прибавя сметаната и щипка сух босилек. Сосът се разбърква хубаво.
Канелоните се потапят за кратко във вряща подсолена вода, за да омекнат. Тръбички се отцеждат и пълнят със спаначената смес, нареждат се в намазана тавичка.
Отгоре се поливат с няколко лъжици смлени домати. Напълнените канелони се заливат с белия сос. Пекат се във фурна на 200 градуса. Малко преди готовност, се поръсват с настърган кашкавал.