Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета-кексчета с 2 вида брашно

Хлебчета-кексчета с 2 вида брашно

Хлебчета-кексчета с 2 вида брашно
Снимка: Илияна Димова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Как да не ги изяде човек?"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • сирене - 1/2 ч.ч. натрошено
  • маргарин - 3 с.л. 80 % масленост + за печенето
  • суха мая - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 щипка
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - около 2 и 1/2 ч.ч. приблизително
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме киселото мляко в чаена чаша и допълваме догоре чашата със затоплена леко вода. Разбъркваме и наливаме в купа, в която ще месим тестото.

Прибавяме мая (1 ч.л.) , бакпулвер (1 ч.л.) , сода за хляб (1/2 ч.л.) , сол (1 к.л.) , щипка захар кристална и маргарин (3 с.л.) или може вместо маргарин да сложим меко краве масло.

Разбъркваме продуктите с бъркалка, да се смесят добре, и прибавяме натрошено сирене (1/2 ч.ч.) и постепенно пълнозърнесто и бяло брашно, да получим еластично тесто.

Намазваме тестото с олио и слагаме в също намазан с олио огнеупорен съд с капак. Слагаме в затоплена на 50 градуса фурна за 1 час. За това време тестото втасва.

Приготвяме формички за кексчета, намазани с олио. Втасалото тесто, без да разбъркваме вземаме със супени лъжици и разпределяме във формичките.

Отгоре слагаме малко маргарин или масло.

Печем хлебчетата в нагрята предварително на 170 градуса фурна до готовност за приблизително 35-45 минути.

Много вкусна закуска, особено поднесени топли с масълце , шарена сол и кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: