Начин на приготвяне
Работи се само миксер.
В купата на миксера се изсипват белтъците. Оставят се близо до котлона.
В тенджерка се изсипва водата и се прибавя захарта, поставя се на силно умерен котлон. Разбърква се, докато захарта се разтопи.
Щом започне да завира, се измерва температурата с готварски термометър. Когато температурата стане на 112 градуса, се започва разбиването на белтъците, докато станат до хубава бяла пяна.
Когато термометърът показва 118 градуса, течността веднага се сваля от огъня и на тънка струйка започва да се прибавя към белтъците при непрекъснато разбиване на висока скорост. Течността не бива да попада върху перките на миксера, също така да не се стича по стените на купата.
Добавя се ванилия екстракт и отново се разбива за 1 мин. Готовите белтъци са много плътни, тежки и с много лъскав цвят.
Удобни за декорации на сладкиши, пълнежи и при по-продължително готвене не се разпадат така лесно, както обикновено разбитите белтъци.
Италианският сладкарски Меренг е готов.