Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунакът с много яйца

Козунакът с много яйца

Козунакът с много яйца1 / 2
21/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
270 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • брашно - 5 кг
  • мая - 5 кубчета
  • яйца - 30
  • прясно мляко - 1. 3 л
  • захар - 1. 3 кг
  • масло - 1 кг
  • ром - 5 с.л.
  • ванилия - 6 бр.
  • лимонова кора
  • сол - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • захар
  • орехи
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Както всички козунаци и тук брашното се пресява 3 пъти, прави се закваска от маята, малк брашно и мляко и се оставя да втаса.

След това се прави кладенче в брашното и там се изсипва закваската, солта, яйцата, захарта, останалото мляко, ванилията, лимонова кора от 3 лимона и се измесва тестото, като ръцете се топят в разтопеното масло.

Меси се тестото, като не се бие силно, а нежно се измества, като се разтегля встрани. Меси се, докато се използва всичкото масло, а тестото се отделя от съда.

Слага се в голям съд, покрит с покривка и поръсен с брашно. Покрива се с чиста хартия, завива се с топла покривка и се оставя на топло да втаса.

Щом втаса, се обработва по различни начини и се слага във форми, намазани с масло. Намазват се с яйце, поръсват се със захар и се набождат с орехи. Пекат се в умерена фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: