Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с бадемова паста

Сладкиш с бадемова паста

Сладкиш с бадемова паста
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Кафе и сладкиш с бадемова паста - това са плановете ни за деня"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (стайна температура)
  • бадемова паста - 150 г
  • масло - 150 г (меко)
  • пудра захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • кристална захар - 100 г
  • брашно - 100 г
  • ванилия - 2 ч.л. течна
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За глазурата
  • течна сметана - 150 мл
  • млечен шоколад - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавете щипка сол и ги разбийте на твърд сняг, като накрая постепенно добавяте от пудрата захар. Приберете разбитите белтъци в хладилник.

Сложете маслото с кристалната захар в голяма купа. Разбийте до получаване на крем.

Прибавете бадемовата паста, ванилията и отново разбийте до еднородна смес. Започнете да добавяте жълтъците, като след всеки жълтък разбивате с миксер. Накрая прибавете брашното, объркано с бакпулвера. Отново разбийте с миксер.

Извадете белтъците от хладилника и на няколко пъти ги прибавете към сместа, като внимателно разбърквате с шпатула. Отрежете три диска от готварска хартия.

Поставете ги на дъното във форма за торта с диаметър 22 см. Това се прави с цел, за да не загори долният пласт от сместа.

Загрейте фурната на 180 градуса, с помощта на черпак сипете от сместа, колкото да покрие дъното. Да заема от борда не повече от 1 см. Сложете го да се изпече до златист цвят. Внимавайте, защото сместа е малко и бързо се изпича.

Извадете и върху изпечения блат сипете същото количество от сместа. Разпределете я равномерно. Отново върнете във фурната до изпичането и на втория пласт. Така процедирайте до изчерпване на сместа.

Оставете сладкиша да изстине и тогава освободете от ринга.

На водна баня загрейте сметаната и прибавете начупения шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Оставете разтопения шоколад да се охлади, като периодично го разбърквате.

С охладения ганаш залейте изстиналия сладкиш. Аз за декорация използвах филирани бадеми и вафлени бонбони с шоколад.

Забележка: При мен пластовете са само три, защото формата, която използвах е с диаметър 26 см. Когато формата е по-малка, сладкишът е по-ефектен!

Сладкишът с бадемова паста е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: