Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавете щипка сол и ги разбийте на твърд сняг, като накрая постепенно добавяте от пудрата захар. Приберете разбитите белтъци в хладилник.
Сложете маслото с кристалната захар в голяма купа. Разбийте до получаване на крем.
Прибавете бадемовата паста, ванилията и отново разбийте до еднородна смес. Започнете да добавяте жълтъците, като след всеки жълтък разбивате с миксер. Накрая прибавете брашното, объркано с бакпулвера. Отново разбийте с миксер.
Извадете белтъците от хладилника и на няколко пъти ги прибавете към сместа, като внимателно разбърквате с шпатула. Отрежете три диска от готварска хартия.
Поставете ги на дъното във форма за торта с диаметър 22 см. Това се прави с цел, за да не загори долният пласт от сместа.
Загрейте фурната на 180 градуса, с помощта на черпак сипете от сместа, колкото да покрие дъното. Да заема от борда не повече от 1 см. Сложете го да се изпече до златист цвят. Внимавайте, защото сместа е малко и бързо се изпича.
Извадете и върху изпечения блат сипете същото количество от сместа. Разпределете я равномерно. Отново върнете във фурната до изпичането и на втория пласт. Така процедирайте до изчерпване на сместа.
Оставете сладкиша да изстине и тогава освободете от ринга.
На водна баня загрейте сметаната и прибавете начупения шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Оставете разтопения шоколад да се охлади, като периодично го разбърквате.
С охладения ганаш залейте изстиналия сладкиш. Аз за декорация използвах филирани бадеми и вафлени бонбони с шоколад.
Забележка: При мен пластовете са само три, защото формата, която използвах е с диаметър 26 см. Когато формата е по-малка, сладкишът е по-ефектен!
Сладкишът с бадемова паста е готов.