Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Малки ябълкови пайове с бадеми

Малки ябълкови пайове с бадеми

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Малки ябълкови пайове с бадеми
Снимка: marcheva14
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
15
"Малките пайове са за предпочитане, защото може да излапате поне няколко"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г, стайна температура
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 75 г, кристал
  • олио - 60 мл
  • сметана - 3 с.л., заквасена
  • ванилия - 2 бр., прах
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • брашно - 450 - 460 г
  • ПЛЪНКА
  • ябълки - 2 бр. средно големи
  • захар - 4 ч.л., кристал
  • бадеми - 60 г, смлени на едро
  • канела - 2 ч.л.
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия.

Ябълките се почистват и настъргват на ренде. Поставят се в широк тиган на умерен котлон. Разбъркват се периодично, докато течността се изпари.

Добавя се захарта, разбърква се отново да се изпари течността и когато сместа е напълно суха, се добавят канелата и бадемите. Разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да се охлади напълно.

Мекото масло се поставя в купа, добавя се яйцето, захарта, сметаната, олиото, ванилията и солта. Разбърква се с дървена лъжица и на два пъти се добавя брашното с бакпулвера.

Измесва се с ръка, докато се оформи топка тесто. Дели се на две равни части. Едната част се покрива с фолио, а другата се разточва с точилка върху малко брашно на кръг с дебелина около 3-4 мм.

С формичка около 7 см се изрязват кръгчета, на едните кръгчета се изрязва с малка формичка в средата малка дупка.

На основното кръгче се поставя пълна чаена лъжичка от плънката, захлупва се с друго кръгче но с дупка. С вилица се защипват крайчетата на тестото. Оставят се на студено за около 20 мин. За другата част от тестото може да се ползва по-голяма форма за изрязване - около 10-12 см, и се процедира по същия начин.

След като ябълковите пайове са охладени достатъчно, се пече на 180 градуса за около 15-20 минути или до хубаво златисто.

Охладените пайове се посипват с пудра захар.

Малките ябълкови пайове с бадеми са готови.

Източник: Easy Turkish Recipes

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: