Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия.
Ябълките се почистват и настъргват на ренде. Поставят се в широк тиган на умерен котлон. Разбъркват се периодично, докато течността се изпари.
Добавя се захарта, разбърква се отново да се изпари течността и когато сместа е напълно суха, се добавят канелата и бадемите. Разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да се охлади напълно.
Мекото масло се поставя в купа, добавя се яйцето, захарта, сметаната, олиото, ванилията и солта. Разбърква се с дървена лъжица и на два пъти се добавя брашното с бакпулвера.
Измесва се с ръка, докато се оформи топка тесто. Дели се на две равни части. Едната част се покрива с фолио, а другата се разточва с точилка върху малко брашно на кръг с дебелина около 3-4 мм.
С формичка около 7 см се изрязват кръгчета, на едните кръгчета се изрязва с малка формичка в средата малка дупка.
На основното кръгче се поставя пълна чаена лъжичка от плънката, захлупва се с друго кръгче но с дупка. С вилица се защипват крайчетата на тестото. Оставят се на студено за около 20 мин. За другата част от тестото може да се ползва по-голяма форма за изрязване - около 10-12 см, и се процедира по същия начин.
След като ябълковите пайове са охладени достатъчно, се пече на 180 градуса за около 15-20 минути или до хубаво златисто.
Охладените пайове се посипват с пудра захар.
Малките ябълкови пайове с бадеми са готови.
Източник: Easy Turkish Recipes