Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното заедно със солта. Маята разтваряме в 150 мл топло прясно мляко, като прибавяме и меда. Покриваме купичката и оставяме да втаса на топло. Всички продукти трябва да са на стайна температура.
В кладенчето прибавяме разбитите яйца, растителната мазнина, активиралата се мая, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме меко и еластично тесто, което прехвърляме върху набрашнения плот. Месим още 15 минути, докато престане да лепне.
Връщаме го в намазнената купа, покриваме го с памучна кърпа и оставяме да втасва на топло за 50 минути.
Смесваме разтопеното масло и маста. Втасалото тесто поставяме отново върху набрашненият плот и премесваме още веднъж, като добавяме 2-3 с.л. от смесената мазнина. Разделяме го на 4 части.
Приготвяме тава с големина 30 см, която намазваме с мазнина. В средата оформяме топка, която топим в маслената баня. От втората част правим плитка около центъра. Третата част, която е най-голяма от тестото, разделяме на 4 топки. Всяка топка разделяме на три.
Разточваме трите топки, като всяка питка намазваме с масло и поставяме една върху друга. Завиваме на руло, като прищъпваме в средата.
Подреждаме четирите рула около плитката. Фурната загряваме на 180 градуса.
Поставяме тавата на топло, отново покрита с памучна кърпа, за да втаса още веднъж за около 25 минути.
В купичка разбиваме жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и малко мазнина.
Намазваме погачата с помощта на четчица.
Поръсваме със сусам, а топката от тесто в средата с маково семе. Печем нашата погача в предварително загрята фурна, като градусите намаляваме на 160. Печем около 45-50 минути.
Топлата погача за Трифоновден намазваме с масло и покриваме с памучна кърпа, за да почине.
Честит празник на именниците и лозарите!
Коментари