Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Перфектни дърпани банички със сирене

Перфектни дърпани банички със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Перфектни дърпани банички със сирене
Снимка: Мария Симова
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Наричат ги дърпани, защото всеки дърпа към него последното парче от баницата"

Необходими Продукти

  • вода - 500 мл топла
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 800 г
  • сирене - 250 г за поръсване
  • олио - 200 мл
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте 800 г брашно. В голяма купа поставете солта олиото и оцета, добавете топлата вода и разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното по 1 кафена чаша при непрекъснато бъркане, докато е възможно да бъркате.

След което започнете да месите образувалото се тесто с ръце, като добавяте брашното лъжица по лъжица и месите, докато тестото спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде меко и много еластично.

От тестото оформете 12 топки и ги поставете върху леко поръсен плот с брашно и ги завийте с плътна и чиста кърпа, оставете така не по–малко от 30 минути. През това време затоплете (не нагрявайте) олиото в тиган и натрошете сиренето отделно.

След като престоят, наредете топчетата за баничките в топлото олио, оваляйте ги в него и оставете за 5 минути да се поотпуснат. Намазнете работния плот с малко олио, започнете да дърпате тестото първо на ръце а после издърпвайте краищата, като се стремите да получите възможно най-тънък правоъгълен лист, доколкото може.

Поръсете листа с 2 с.л. от мазнината, в която престояват топчетата и малко натрошено сирене. Нарийте листа на рехаво руло, завийте го на охлюв и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. Така процедирате с всичките топчета, като ги редите в тавата.

Разбийте яйцето много добре с помощта на вилица и добавете олиото в него и отново разбивате добре. С четка намажете баничките обилничко, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути.

След като отгоре за зачервят добре, покрийте с алуминиево фолио и така до края на печенето.

Тайната за перфектно тесто за дърпани банички със сирене е в бъркането и месенето. Ако спазвате тези процедури, описани по-горе стъпка по стъпка, резултатът ще е перфектни банички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: