Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка за прошка

Плетена питка за прошка

Плетена питка за прошка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Простено да ви е!"

Необходими Продукти

  • мая - 25 г
  • вода - 400 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • свинска мас - 2 с.л.
  • типово брашно - 800 г
  • жълтък - за намазване
  • масло - за намазване между корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се натрошава маята със захарта и когато шупне, сипваме в типовото брашното, сипано в тава. Добавя се сол, останалата вода, разтопено масло и мас, замесва се средно меко тесто.

Оставя се на топло да втаса 1 час. Разделя се на 3 части и всяка се разточва на кора колкото диаметъра на тавата.

Намазва се с четка разтопена мазнина и се нареждат една върху друга.

Нарязва се на 8 триъгълника, а всеки от тях се срязва на три, без да се стига до връхчето. Трите ленти се сплитат на плитка, после двата края се подвиват отдолу, да се получи като кок, и нареждаме в тавата върху хартия за печене.

Оставя се да втаса още 30 минути, намазва се с разбит жълтък и печем в загрята фурна 180 градуса около 30 минути до златиста коричка.

Ако е нужно, се покрива с фолио да не прегори.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: