Начин на приготвяне
В половината топла вода се натрошава и разбърква маята със захарта и оставяме за 10 минути, за да се активира. Смесва се в тавичка брашното със солата, зехтина, останалата вода и шупналата мая.
Маслините се обезкостяват и нарязват на едри парчета, листата розмарин се нарязват на ситно. Сипваме в кашата и замесваме средно меко тесто.
Намазва се с мазнина и оставяме да втаса на топло покрито с фолио за 2-3 часа.
В малка тавичка върху хартия за печене леко се намазва с зехтин и поръсваме с царевично брашно.
Тестото повече не се меси, само се поставя внимателно върху хартията, оформя се като хляб и отгоре поръсваме с малко царевично брашно.
Фурната се загрява на 180 градуса и печем хляба за 35-40 минути до златиста коричка. Изважда се върху решетка и покриваме с кърпа, докато се охлади, чак тогава се нарязва с къдрав нож.
Това е истинският вкус на прясно изпечен испански селски хляб - уникален!