Начин на приготвяне
Разреждаме маята в 1/2 ч.ч. вода, добавяме 1/2 ч.ч. пресято брашно. Покриваме и оставяме за 30 минути. Лука почистваме и наситняваме.
Добавяме в сместа останалото пресято брашно, лука, ментата, зехтина, солта и 1 ч.ч. вода. Замесваме гладко еластично тесто.
Добавяме в него маслините, бързо разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме за 2 часа.
Правим от тестото един голям кравай или 2-3 средни. Поставяме ги в намаслена тава и оставяме да втасат още веднъж.
След това ги слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса и печем.
Готовия хляб покриваме с кърпа и напръскваме с вода. Поднасяме го топъл.
Кипърският хляб е готов.