Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка за Тодоровден

Празнична питка за Тодоровден

Празнична питка за Тодоровден
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 550 г
  • мая - 20 г
  • масло - за мазане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хлебопекарната сложете всички течни съставки, брашното и отгоре натрошете маята.

Пуснете на програма тесто (месене и втасване) и изчакайте 1.5 часа (при мен тази програма е толкова, но е възможно при различните марки да е различно времето).

Готовото тесто извадете и разделете на четири топки.

Всяка топка, разточете на кръг и намажете с кравето масло (като последната не се маже). Подредете кръговете един върху друг.

Прехвърлете в тавичка, застлана с хартия за печене. Поставете чашка в центъра (диаметъра е пожелание) и разрежете тестото на осем еднакви части. Всяка част усучете по два пъти.

Изчакайте питката да втаса повторно. Намажете със заделения жълтък, смесен с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.

* За фигурките направете тесто от вода и брашно. Измесете до гладкост.

Оформете детайлите, залепете ги на питката, след като е втасала (не ги мажете с яйцето, за да останат бели и да се открояват) и ги поръсете с малко брашно.

Празничната питка за Тодоровден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: