Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него маята, захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути.
В купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в него активираната мая, киселото мляко, олиото, яйцето и солта. Замесете меко тесто, което не лепи по ръцете. Набрашнете го леко и завийте с кърпа. Така тестото трябва да престои 30 минути.
През това време натрошете сиренето. В него добавете едно яйце и един белтък. Жълтъка заделете за намазване.
Разделете втасалото тесто на 12 равни части. Оформете топчета. Вземете една чаша и притеснете в центъра на всяко топче. Така ще оформите кладенчето. Ако е необходимо дооформете с пръсти. В него сложете от плънката и наредете в подмазана с олио тава.
В средата на всяко кладенче поставете по едно парченце масло. Разбъркайте жълтъка с по една супена лъжица олио и прясно мляко.
С получената смес намажете бордовете на питките.
Поръсете с мак и печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.
Питките Кладенчета са готови.