Начин на приготвяне
Затопляме леко прясното мляко към него добавяме маята, захарта и 1/2 ч.ч. от брашното. Разбъркваме и оставяме за 10 минути настрани.
След това смесваме киселото мляко със содата и добавяме към сместа.
Разбъркваме и добавяме солта и останалото брашно.
Омесваме меко тесто, като при необходимост добавяме още малко брашно.
Покриваме тестото с фолио и го оставяме за 40 минути да втаса.
Разточваме втасалото тесто на тънка правоъгълна кора върху набрашнен плот. Нарязваме го на 8 квадрата.
Всеки квадрат намазваме с доматена паста и поставяме отгоре по 1 с.л. нарязани кренвирши и 1 с.л. кубчета кашкавал.
Внимателно загъваме краищата и оформяме като малки питки.
Подреждаме пълнени питки в тава върху хартия за печене и ги намазваме отгоре с малко олио.
Загряваме фурната до 200 °C и изпичаме нашите питки калцоне до порозовяване за около 25 минути.