Начин на приготвяне
Кашкавалът и сиренето се настъргват на средно едро ренде.
В касерола се слага водата, маслото и солта. Щом заври, при непрекъснато бъркане добавяме царевичния грис. Когато започне да се сгъстява, добавяме настъргания кашкавал и сирене. Получава се качамак.
Върху стреч фолио слагаме свареният качамак. С шпатула го оформяме на квадрат и изтъняваме. Слагаме отгоре лист стреч фолио и с точилка го изтъняваме на 0.3 мм. Отстраняваме отгоре фолиото и изчакваме да изстине около 15 мин.
Поръсваме с кимион, червен пипер, чубрица и ако желаем пръчиците да са по-солени с малко готварска сол. Намазваме леко с олио.
С остър нож нарязваме тънки ленти. Нареждаме лентите качамак във подмазана с малко олио тава с незалепващо покритие или използваме хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса на вентилатор. Когато пръчиците порозовеят, се изваждат.
Оставете да поизстинат 5 мин и тогава ги извадете от тавата.
Лесен, вкусен и здравословен снакс. Хрупкавите царевичните пръчици са вкусни като топли, така и студени.