Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Постна Зеленчукова Мусака

Постна Зеленчукова Мусака

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Постна Зеленчукова Мусака2 / 2
02/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • ориз - 100 г
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • тофу - 100 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер
  • магданоз - 1/4 връзка
  • за заливката
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • зеленчуков бульон - 250 мл.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • соево сирене - 200 г tofu
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме за кратко в малко олио нарязания на кубчета кромид лук, докато поомекне. Прибавяме към него измития и отцедения от водата ориз, запържваме го, докато стане прозрачен.

Подправяме ориза с 1 ч.л. сол, черен пипер и с наситнения магданоз.

Заливаме с 200 мл вода. Оставяме на котлона, докато оризът поеме водата. Обелваме доматите и ги нарязваме на кръгчета.

Нарязваме картофите на филийки и ги запържваме за кратко в отделен съд с малко олио.

Намазваме с малко олио тавичката, в която ще печем мусаката и нареждаме на дъното и половината от нарязаните на кръгчета домати.

Изсипваме върху доматите ориза. Поръсваме с щипка сол и черен пипер.

Нареждаме отгоре запържените картофи, а върху тях останалите кръгчета домати. Посоляваме със сол и черен пипер отново.

За заливката:

Загряваме на тиган 6 с.л. олио, постепенно добавяме брашно и запържваме до златисто. Добавяме червения пипер при непрекъснато бъкане, за да не загори. Постепенно добавяме зеленчуковия бульон, наситнените скилидки чесън и разбъркваме, докато сосът се сгъсти.

Разпределяме равномерно соса върху мусаката и печем в умерено загрята на 180 градуса фурна до готовност.

4-5 минути преди да я извадите от фурната, разпределете надробеното соево сирене отгоре.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: