Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Постна и здравословна зеленчукова мусака

Постна и здравословна зеленчукова мусака

Постна и здравословна зеленчукова мусака
Снимка: Потребител#246506
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"И по време на пости можем да хапваме мусака - ето по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • картофи - 150 г
  • тиквички - 100 г
  • моркови - 100 г
  • червено цвекло - 100 г
  • сладки картофи - 100 г
  • земна ябълка - 100 г
  • пащърнак - 50 г
  • пресен пипер - 50 г
  • целина - 50 г глава
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 глава
  • праз - 1 малък стрък или 1/2 голям
  • хималайска сол - 1 с.л. морска
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • шарен пипер - на вкус от мелничка
  • риган - 1 клонка пресен
  • За заливката
  • картофи - 1 голям сварен
  • овесени ядки - 2 с.л. смлени
  • магданоз
  • копър - за поръсване
  • лимон - резен за гарниране
  • рукола - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Всички зеленчуци за нашата постна мусака се нарязват на кубчета и се изсипват в тавичка.

2. Към тях се добавят подправките и хубаво се разбъркват.

3. Налива се около 250 мл вряла вода, съдът се затваря с капак и се поставя във фурна при 200°C за 20 мин.

4. Когато зеленчуковата мусака е готова, се залива със заливката за мусака и се пече още около 10 мин на 200°C .

За заливката:

Изваждат се парченца колкото 1 голям картоф, които се пасират или намачкват с вилица заедно със смлените овесени ядки и поне 100 мл от течността от мусаката.

С тази смес зеленчуците се покриват и се пекат, докато се получи златисто-кафеникава коричка.

Постната и здравословна зеленчукова мусака се сервира с резен лимон, поръсена с магданоз и копър и гарнирана с лимон и рукола.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: