Начин на приготвяне
1. Всички зеленчуци за нашата постна мусака се нарязват на кубчета и се изсипват в тавичка.
2. Към тях се добавят подправките и хубаво се разбъркват.
3. Налива се около 250 мл вряла вода, съдът се затваря с капак и се поставя във фурна при 200°C за 20 мин.
4. Когато зеленчуковата мусака е готова, се залива със заливката за мусака и се пече още около 10 мин на 200°C .
За заливката:
Изваждат се парченца колкото 1 голям картоф, които се пасират или намачкват с вилица заедно със смлените овесени ядки и поне 100 мл от течността от мусаката.
С тази смес зеленчуците се покриват и се пекат, докато се получи златисто-кафеникава коричка.
Постната и здравословна зеленчукова мусака се сервира с резен лимон, поръсена с магданоз и копър и гарнирана с лимон и рукола.
Добър апетит!